Wat te doen met de as van je dierbare? 8 opties voor asbestemming

Wat te doen met de as van je dierbare? 8 opties voor asbestemming

Wat te doen met de as van je dierbare? 8 bijzondere opties voor asbestemming

Het verlies van een dierbare is een van de meest ingrijpende ervaringen in het leven. De pijn, het verdriet en de leegte die achterblijven kunnen overweldigend zijn. Voor veel mensen biedt de as van een geliefde een tastbare manier om herinneringen levend te houden. Maar wat doe je met de as van je dierbare? De mogelijkheden zijn veelzijdig en persoonlijk. Variërend van traditionele asbestemmingen tot unieke en creatieve manieren om het leven van een geliefde te eren.

In deze blog bekijken we verschillende opties voor het omgaan met de as van een dierbare. Of je nu op zoek bent naar een traditionele urn, een natuurlijke rustplaats, of een manier om een blijvende herinnering te creëren, er is altijd een manier die past bij jouw wensen en gevoelens.

1. Een urn in huis plaatsen

De meest traditionele manier om de as van een dierbare te bewaren, is door deze in een urn te plaatsen en thuis te bewaren. Voor veel mensen geeft het een goed gevoel hun overleden dierbare dichtbij te hebben. De urn kan op een prominente plaats in huis worden gezet, zoals op een mantel of in een speciale herdenkingshoek, zodat je dierbare altijd dichtbij blijft. In de blog waar je een urn thuis kunt neerzetten gaan we dieper in op de verschillende mogelijkheden.

Er zijn tal van mogelijkheden wat betreft de keuze van een urn. Urnen zijn er in allerlei materialen, zoals keramiek, metaal, glas of hout, en kunnen eenvoudig of juist heel gedetailleerd versierd zijn. Sommige mensen kiezen voor een urn die past bij de persoonlijkheid van hun dierbare, terwijl anderen de voorkeur geven aan een meer minimalistisch en ingetogen ontwerp. Het personaliseren van een urn met een gravure is ook mogelijk, wat het een nog persoonlijker eerbetoon maakt. Zelfs een urn laten ontwerpen naar wens behoord tot de mogelijkheden. Hiernaast zijn er urnen voor twee volwassenen beschikbaar, de zogenoemde duo urnen en urnen waarin je de as van je dierbare kunt verdelen onder meerdere nabestaanden, zogenaamde mini urnen.

Voordelen van een urn in huis:

  • je kunt de urn dichtbij je houden, wat troost kan bieden;
  • er is een breed scala aan ontwerpen en materialen beschikbaar;
  • de urn kan op elk moment verplaatst worden, mocht je bijvoorbeeld verhuizen;
  • nabestaanden worden niet opgezadeld met periodiek terugkerende kosten voor bijvoorbeeld grafrechten.

2. Het uitstrooien van de as

Het uitstrooien van de as is een andere populaire optie, vooral voor mensen die willen dat hun dierbare "één wordt met de natuur". Deze keuze kan extra betekenisvol zijn als de dierbare een speciale band had met een bepaalde locatie, zoals een park, strand, bos, of bergen. Het uitstrooien van de as kan op openbare plaatsen gebeuren, maar vaak is toestemming van de gemeente of landeigenaar vereist. We gaan dieper in op de verschillende mogelijkheden betreffende wetgeving en mogelijkheden voor asverstooiing in de blog “Regels en mogelijkheden voor asverstrooiing.”

Er zijn verschillende manieren waarop je de as kunt uitstrooien:

  • Over land: Veel mensen kiezen ervoor om de as uit te strooien op een plek die belangrijk was voor de overledene, zoals een favoriete wandelplek of tuin. Bekijk onze asverstrooikokers.
  • In het water: As uitstrooien op bijvoorbeeld zee is een oude traditie en symboliseert vaak de eindeloze reis van de ziel. Bekijk onze biologisch afbreekbare urnen.
  • In de lucht: Sommige mensen kiezen ervoor om de as vanuit een vliegtuig, heteluchtballon of helikopter uit te strooien. Ook verstooiing per heliumballon en zelfs als vuurpijl behoren tot de mogelijkheden.

Voordelen van asverstooien:

  • het biedt een symbolische manier om afscheid te nemen;
  • je kunt een locatie kiezen die speciaal was voor je overleden dierbare;
  • het is een mooie manier de overblijfselen aan de natuur terug te geven;
  • je kunt een afscheid- of asverstrooiceremonie houden met familie en/of vrienden.

3. Een assieraad of gedenksieraad aanschaffen

Assieraden zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Dit is een manier om een klein deel van de as van je dierbare altijd bij je te dragen. Er zijn talloze opties beschikbaar, van eenvoudige ashangers tot ringen, armbanden of asbedels waarin een kleine hoeveelheid as kan worden bewaard.

Een bijzondere optie is om de as te laten verwerken in ashorloges, glasbedels of in edelstenen, waardoor er een prachtig en blijvend sieraad ontstaat dat niet alleen functioneel is, maar ook een kunstwerk op zich. Sommige mensen kiezen ervoor om de as te laten integreren in een diamant. Het is zelfs mogelijk om de trouwringen, oorbellen of armbanden door een edelsmit te laten omsmelten en hiervan een op maat gemaakt assieraad of een uniek gedenksieraad te laten maken.

Gedenksieraden zijn sieraden waar geen as in geplaatst kan worden maar een symbolische waarde vertegenwoordigen in de vorm van onder andere een hart, kruis of sterretje. Een gedenksieraad kan bijvoorbeeld ook een trouwring zijn van je overleden partner die je ter nagedachtenis aan je collier draagt.

Voordelen van assieraden en gedenksieraden:

  • je kunt de as altijd bij je dragen;
  • het biedt een discreet en persoonlijk eerbetoon aan je dierbare, niemand weet dat er as in het sieraad is verwerkt;
  • sieraden kunnen aangepast worden aan je persoonlijke smaak en stijl.

4. Een gedenkboom planten

Voor wie op zoek is naar een meer ecologische en symbolische manier om met de as van een dierbare om te gaan, is het planten van een gedenkboom een prachtige optie. In plaats van de as simpelweg uit te strooien, kan deze gemengd worden met aarde of een speciale urn die biologisch afbreekbaar is, waarna er een boom of plant in wordt geplant.

Het idee achter een gedenkboom is dat de as bijdraagt aan de groei van nieuw leven, wat een krachtig symbool kan zijn voor de cyclus van leven en dood. Dit biedt ook een fysieke plek waar je naartoe kunt gaan om je dierbare te herdenken. Veel mensen vinden troost in het zien van de boom die groeit en bloeit, als een levend monument voor hun geliefde.

Voordelen van een gedenkboom:

  • het is een duurzame en natuurlijke gedenkplaats;
  • de boom of plant kan blijven groeien, wat een symbool van nieuw leven;
  • het biedt een fysieke plek waar je naartoe kunt gaan om te gedenken.

5. As omzetten in kunst

Voor mensen die op zoek zijn naar een unieke en artistieke manier om hun dierbare te herdenken, is het laten maken van kunst met as een bijzondere optie. Kunstenaars kunnen as verwerken in schilderijen, beeldhouwwerken, glaswerk of keramiek, wat resulteert in een uniek kunstwerk dat de herinnering aan de overledene levend houdt.

Er zijn bijvoorbeeld kunstenaars die schilderijen maken waarbij een kleine hoeveelheid as wordt gemengd met de verf, of beeldhouwers die as integreren in hun werk. Dit kan een persoonlijke manier zijn om zowel je dierbare te eren als hun nalatenschap op een tastbare manier te bewaren.

Voordelen van kunst met as:

  • het resulteert in een uniek en persoonlijk kunstwerk;
  • kunstwerken kunnen worden getoond in huis, waardoor je dierbare altijd aanwezig is;
  • het is een creatieve en artistieke manier om herinneringen te op te halen;
  • het is een uniek gedenkmonument in huis.

6. Asdiamanten of herdenkingsdiamanten

Een andere relatief nieuwe en innovatieve manier om met de as van een dierbare om te gaan, is door deze om te laten zetten in een asdiamant. Dit is een proces waarbij de koolstof uit de as wordt geëxtraheerd en onder extreme druk en hitte wordt omgezet in een diamant. Dit proces bootst het natuurlijke proces van diamantvorming na en kan enkele maanden duren.

Asdiamanten kunnen in verschillende kleuren en maten worden gemaakt, afhankelijk van de voorkeuren van de nabestaanden. Deze diamanten kunnen vervolgens worden gebruikt in sieraden of als los aandenken bewaard worden. De prijs van een asdiamant is erg afhankelijk van de grootte van de diamant. De duur van de groei bepaalt het uiteindelijke formaat en dit de prijs.

Voordelen van asdiamanten:

  • het biedt een tastbare en waardevolle herinnering die generaties lang meegaat.
  • asdiamanten kunnen worden verwerkt in sieraden die dagelijks gedragen kunnen worden.
  • het proces creëert een uniek eerbetoon aan je dierbare.

7. As in een urnengraf, urnenmuur (columbarium) of op een natuurbegraafplaats

Sommige mensen kiezen ervoor om de as van hun dierbare te plaatsen in een urnengraf of urnenmuur op een begraafplaat te plaatsen. Dit is een tastbaar eerbetoon waar zowel familieleden als vrienden naartoe kunnen gaan om te herdenken. Daarnaast is het mogelijk om de urn met de as in een urnmonument te plaatsen in bijvoorbeeld je eigen tuin.

Tegenwoordig behoort ook tot de mogelijkheden om de as op een natuurbegraafplaats te begraven en te voorzien van bijvoorbeeld een mooie gedenksteen in de vorm van een boomschrijf.

Het laten maken van een urnmonument is vaak een meer traditionele optie, maar biedt toch veel ruimte voor personalisatie. Bekijk onze grafdecoratie.

Voordelen van een Herdenkingsmonument:

  • het biedt een permanente plek waar nabestaanden naartoe kunnen gaan om te herdenken;
  • het is een symbolische manier om de herinnering aan je dierbare levend te houden in een openbare ruimte;
  • monumenten kunnen gepersonaliseerd worden met gedenkstenen en grafdecoratie zoals graflantaarns en grafvazen.

8. As in de ruimte (buiten de dampring) laten verstrooien

Voor mensen die op zoek zijn naar een echt unieke en spectaculaire manier om hun dierbare te herdenken, is er de optie om de as in de ruimte te laten verstrooien. Dit is een relatief nieuwe mogelijkheid waarbij een kleine hoeveelheid as wordt meegenomen aan boord van een ruimtevaartuig en in een baan rond de aarde wordt gebracht, of zelfs verder…

Hoewel dit misschien klinkt als iets uit een sciencefictionfilm, bieden verschillende bedrijven deze service aan. Het idee van een "eeuwige reis" door de sterren kan voor sommige mensen een prachtig en betekenisvol idee zijn, vooral als de overledene een fascinatie voor de ruimte had.

Voordelen van as in de ruimte:

  • het is een unieke en gedenkwaardige manier om je dierbare te eren;
  • het idee van een eeuwige reis door de ruimte is symbolisch en poëtisch;
  • het biedt een blijvende herinnering op kosmische schaal.

Tatoeage met as

Wat we vaak horen is dat mensen een beetje as willen laten tatoeëren. Maar een tatoeage met as is niet geheel zonder risico's. Wij hebben deze met opzet onderaan gezet en niet meegenomen in onze lijst van mogelijkheden. 

Tatoeagepigment moet officieel volledig steriel zijn. De as van een overledene is niet 100% steriel. Dat is de reden dat de tatoeëerder de as van tevoren nog even goed verhit. Ook kan het zijn dat as zware metalen bevat. Hiernaast is er geen onderzoek beschikbaar of er resten in de as overblijven van iemand die een chemotherapie heeft ondergaan. Meer informatie bij het NVWA vind je in het volgende stuk; Mag ik crematie-as gebruiken in een tattoo?

Tot slot

Het kiezen van een bestemming voor de as van je dierbare is een emotionele en persoonlijke beslissing. Of je nu kiest voor een traditionele urn, een gedenksieraad, of iets unieks zoals een herdenkingsboom of kunstwerk.

Wij raden het aan om de tijd te nemen en indien mogelijk te overleggen met vrienden en familie wat het beste aansluit bij de wensen van je overleden dierbare en jou.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen, opmerkingen of mis je bepaalde informatie? We helpen je graag verder! Neem gerust contact met ons op via het contactformulier en we staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden of je verder te ondersteunen.