Regels en mogelijkheden voor het verstrooien van crematie-as
Het verstrooien van crematie-as is onderhevig aan regels en voorschriften die per gemeente kunnen verschillen. De as mag worden verstrooid op een door de gemeente aangewezen strooiveld of boven open zee (artikel 66a van de Wet op de Lijkbezorging), zoals vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het is dus belangrijk om bij de betreffende gemeente na te vragen wat wel en niet is toegestaan.
Daarnaast kan de nabestaande die verantwoordelijk is voor de asbus zelf een speciale locatie kiezen voor de verstrooiing. Dit wordt aangeduid als ‘incidentele asverstrooiing’. De APV van de gemeente bepaalt of de as op de gekozen locatie mag worden verstrooid. Als de APV geen specifieke regels over asverstrooiing bevat, is verstrooiing in principe overal toegestaan, tenzij andere regels dit verbieden.
Bij verstrooiing op grond die niet in eigendom is van de gemeente, dient toestemming te worden gevraagd aan de eigenaar van het terrein. Bijvoorbeeld, het verstrooien van as in een achtertuin is alleen toegestaan met goedkeuring van de eigenaar van die tuin. Als u de as willen uitstrooien in een natuurgebied of bos dan moet u hiervoor toestemming vragen aan de gemeente of de grondeigenaar.
Waar u beter geen as kunt verstrooien
Het verstrooien van as op bepaalde locaties is doorgaans niet toegestaan. Dit zijn enkele voorbeelden van plekken waar het af te raden is om as te verstrooien:
- Verharde wegen
- Speelplaatsen voor kinderen
- Gebieden waar grondwater wordt gewonnen
- Akker- en weilanden
Waar u wel kunt verstrooien
Veel gemeenten bieden speciale strooivelden aan, vaak gelegen bij begraafplaatsen en crematoria, waar het verstrooien van as is toegestaan. Verschillende voorbeelden op een rij:
- Strooiveld van een begraafplaats of crematorium: Op een strooiveld kunt u - meestal onder begeleiding van een medewerker - de as verstrooien. De kosten voor het verstrooien van de as zijn gemiddeld € 100,- als u deze wilt uitstrooien op een strooiveld bij het crematorium.
- Over water: Het verstrooien over water kan op diverse manieren en verschillende locaties worden gedaan. U kunt hierbij denken aan het verstrooien vanuit een luchtballon, helikopter of vliegtuig. Ook is het mogelijk om de as te verstrooien vanaf een motorschip, zeiljacht, catamaran of bijvoorbeeld een authentiek Fries skûtsje. De as kan verstrooid worden op een rivier, het binnenwater of op zee. Sommige bedrijven bieden de mogelijkheid om as op open zee te verstrooien, vaak met de mogelijkheid om hierbij aanwezig te zijn.
- Tuin: het verstrooien van as in een achtertuin is alleen toegestaan met goedkeuring van de eigenaar.
- Natuurgebied of bos: ook hiervoor moet u toestemming hebben van de grondeigenaar.
Toestemming voor specifieke locaties
Heeft u een bijzondere plek in gedachten, zoals een bos waar uw dierbare graag kwam? U kunt de as daar alleen verstrooien met toestemming van de grondbezitter. Als het om natuurgebied gaat dat wordt beheerd door Staatsbosbeheer, verloopt de toestemming via Stichting Natuurlijk Herdenken.
Tips voor het verstrooien van as
Als u het verstrooien van as spannend vindt, overweeg dan een strooikoker. Dit maakt het proces eenvoudiger en beheersbaarder dan met een asbus of urn. Vermijd het verstrooien tegen de wind in om te voorkomen dat de as terug waait.
Het laten verstrooien van as
Als u het niet prettig vindt om de as zelf te verstrooien, kunt u dit laten doen door een medewerker van het crematorium, vaak alleen op een strooiveld van het crematorium zelf.
Ideeën voor verstrooien
- Uitgroeien tot boom of plant: Er zijn urnen die ruimte bieden voor zowel asresten als zaden. Deze urnen laten de overledene op een bijzondere manier terugkeren naar de natuur door een boom of plant te laten groeien.
- Verstrooiing per heliumballon: De as wordt in een speciale, heliumballon met een groot uitzettingsvermogen geplaatst, die daarna met helium wordt gevuld. Wanneer deze asballon wordt losgelaten zal hij direct de lucht ingaan. Op zo'n 20 km hoogte zal de gevulde asballon door de luchtdruk knappen. De vrijkomende as wordt op deze hoogte door de verschillende luchtstromingen verstrooid.
- Laatste vlucht: Verspreid de as op grote hoogte met een vliegtuig of helikopter. Dit kan een indrukwekkende en vrije laatste reis zijn voor uw dierbare.
- Knallend einde als vuurpijl: Een andere optie is om de as in vuurpijlen te verwerken, die alleen vanaf de Nederlandse kust mogen worden afgeschoten in de richting van de zee. Asverstrooiing per vuurpijl is zowel overdag als in de avond mogelijk. Kortom een uniek afscheid om nooit te vergeten.
- Uitstrooien op zee: Met maritieme tradities kunt u de as op zee verstrooien, bijvoorbeeld door een laatste woord te spreken en muziek te laten spelen, waarna u de as zelf uitstrooit of in een zee-urn plaatst.
- Terug naar de natuur: Voor natuur- en milieuliefhebbers zijn er biologisch afbreekbare urnen, waarmee de as terugkeert naar de aarde en een gedenkplek in de natuur kan worden gecreëerd, zoals Jasmijnbloemen die uit de grond komen.
Bij het verstrooien van as is het belangrijk om de regels te volgen en de gewenste manier van afscheid nemen, zorgvuldig te overwegen.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, opmerkingen of mis je bepaalde informatie? We helpen je graag verder! Neem gerust contact met ons op via het contactformulier en we staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden of je verder te ondersteunen.