Meest voorkomende symbolische vormen voor urnen

Meest voorkomende symbolische vormen voor urnen

Symbolische vormen voor urnen

De klassieke urnen die we vroeger op de schoorsteenmantel zagen behoren tot het verleden. Tegenwoordig zijn er urnen in allerlei vormen en maten. Dit maakt het mogelijk om een urn te kiezen die echt persoonlijk en uniek is.

Het verwerken van verlies vraagt om een persoonlijke manier van gedenken, een manier die bij uw gevoel hoort en past bij de relatie die u had met uw overleden dierbare. Het helpt als u een urn kunt uitzoeken die hierbij aansluit. Misschien zoekt u een urn die lijkt op een kunstwerk, zodat hij niet direct herkenbaar is als urn. Of gaat uw voorkeur uit naar een kleinere urn die u discreet kunt plaatsen, zodat u hem kunt zien wanneer u dat wilt.

Bent u benieuwd welke symbolische vormen er bestaan voor urnen? In deze blog bespreken we de meest voorkomende symbolen om een overledene te herdenken.

Boom
Een boom staat voor de verbinding met de aarde en het leven dat doorgaat, zelfs na de dood. Als een levensader van het bestaan, waarlangs energie en kennis stroomt en waar goden, mensen en andere wezens elkaar ontmoeten. Daarnaast wordt de boom ook geassocieerd met de cyclus van leven, de dood en wedergeboorte. De urn in de vorm van of met beeltenis van een boom kan ideaal zijn voor iemand die veel waarde hechtte aan de natuur of voor iemand die een lange, impactvolle levensloop had.

Druppel
Een veelgebruikt symbool bij verlies en herinnering is de druppel. Druppels worden vaak geassocieerd met verdriet en tranen. Door te kiezen voor een urn in de vorm van een druppel, laat u de emotie toe en blijft de herinnering aan uw dierbare op een elegante manier levend. Daarnaast staat een waterdruppel symbool voor de kringloop van het leven: regen die valt, verdampt en weer als regen terugkomt, vertegenwoordigt de cyclus van het leven en de continuïteit van de natuur. Urnen in de vorm van of met beeltenis van een druppel zijn een elegante en subtiele manier om de emoties van verlies te tonen.

Engel
De Engel staat voor bescherming en begeleiding. Engelen worden vaak gezien als boodschappers tussen het aardse leven en het hiernamaals (boodschapper van God). Engelen zijn dienaren van God die als missie hebben om gelovigen te helpen en te beschermen. Een urn in de vorm van of met beeltenis van een Engels geeft een gevoel van troost en bescherming aan de nabestaanden. De meeste Engelen op grafmonumenten worden van oudsher vooral in een beschermde houding afgebeeld. Hiernaast worden Engelen vaak samen met bloemen- of lauwerkransen en met een muziekinstrument afgebeeld.

Hart
Het hart is een tijdloos symbool van liefde en genegenheid. Het hart staat voor de diepste emoties en de liefde die blijft bestaan, zelfs na de dood. Hartvormige urnen verwerken de liefdevolle herinneringen op een herkenbare en persoonlijke manier. Hartvormige mini urnen bieden de mogelijkheid om de as te verdelen over meerdere plekken of personen, zodat verschillende familieleden een klein hartje met de herinnering bij zich hebben. Mini urnen in de vorm van een hart kunnen ook verdeeld worden over familieleden.

Ster
We hebben allemaal wel eens naar de sterren gekeken. Deze magische lichtpuntjes kunnen je van alles vertellen over het universum. De sterren vinden we niet alleen in de lucht, maar ook in verschillende eeuwenoude culturen. Het ster symbool staat in vele culturen symbool voor goddelijke aanwezigheid, voor het licht in de duisternis, voor hoop en de eeuwigheid. Sterren worden vaak gezien als symbolen van een leidend licht of als een manier om de ziel een plaats in de sterren te geven.

Vlinder
Een warme zomeravond in de tuin en ineens vliegt daar een prachtige vlinder. Of tijdens een wandeling fladdert er vanuit het niets zo’n lief vlindertje voor u uit. Een vlinder brengt luchtigheid, geluk en vrijheid met zich mee, wanneer zij ook verschijnt. Het zien van een vlinder kan herinneringen oproepen aan mooie momenten. De vlinder symboliseert vrijheid en verandering. De vlinderurn benadrukt de waardevolle herinneringen en symboliseert de overgang van het leven naar het hiernamaals. Zoals een rups een cocon wordt en daarna een vlinder, gaat onze ziel na het overlijden door naar een volgende fase.

Vogel
Vogels symboliseren vaak vrijheid en vrede (vredesduif). Als symbool van het loslaten en de reis naar een nieuwe fase. Ze kunnen dan ook gezien worden als boodschappers naar het hiernamaals of als tekenen van vrede. Een urn in de vorm of met een beeltenis van een vogel biedt een manier om het aardse lichaam te symboliseren dat is overgegaan naar het bovennatuurlijke en kan een troostende herinnering zijn aan de vrijheid en rust die de overledene nu heeft gevonden.

Naast bovengenoemde symbolen kunt u nog denken aan het symbool oneindigheid, het lieveheersbeestje, het oog of natuurlijke symbolen zoals een berg of zee. Symbolische vormen voor urnen kunnen variëren van traditioneel tot artistiek en kunnen veelzeggend zijn over de levensstijl, persoonlijkheid of het geloof van de overledene. De symbolische vormen kunnen helpen bij het kiezen van een urn die niet alleen functioneel moet zijn, maar ook een diepere betekenis mag hebben en de persoonlijkheid van uw overleden dierbare weerspiegelt.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, opmerkingen of mis je bepaalde informatie? We helpen je graag verder! Neem gerust contact met ons op via het contactformulier en we staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden of je verder te ondersteunen.