Alles over assieraden, symboliek, materialen en uiteenlopende stijlen

Alles over assieraden, symboliek, materialen en uiteenlopende stijlen

Alles over assieraden: symboliek, materialen en herinneringen

Herinneringen aan geliefden die niet langer bij ons zijn, zijn voor veel mensen bijzonder waardevol. Een van de manieren om deze herinneringen dicht bij je te houden is door het dragen van zogenaamde assieraden. Assieraden, ook wel gedenksieraden of herinneringssieraden genoemd, zijn ontworpen om een beetje as, een haarlok of een stukje stof van een kledingstuk van je overleden dierbare bij je te dragen. Ook is het mogelijk om een beetje zand of grond van het graf in een assieraad te bewaren. De sieraden hebben zowel emotionele als symbolische waarde en bieden een unieke manier om de band met je overleden dierbare levend te houden.

In deze blog gaan we dieper in op assieraden, van hun symboliek en geschiedenis tot de verschillende materialen en stijlen die beschikbaar zijn. Ook bespreken we de betekenis van het dragen van een assieraad en geven praktische tips voor het kiezen van het perfecte sieraad dat bij jou past. 

Wat zijn assieraden?

Assieraden zijn sieraden met een af te sluiten holle ruimte waarin de as van een overleden dierbare bewaard kan worden. Ook heb je sieraden met een compartiment waarin een beetje as van de overledene verwerkt kan worden zodat de as onderdeel van het sieraad wordt.

Het kunnen kettingen, armbanden, bedeltjes, hangers, ringen en oorbellen zijn, waarin een kleine hoeveelheid as (of een haarlok, stukje stof, zand of grond van het graf) kan worden bewaard. Deze sieraden worden gedragen om een blijvende verbinding met de overledene te houden. Zowel tastbaar als emotioneel.

Waarom kiezen mensen voor assieraden?

Assieraden zijn een manier om je dierbare altijd dichtbij je te houden. De fysieke aanwezigheid van het sieraad, vaak dicht bij het hart, biedt troost. Het dragen ervan symboliseert een continu verbondenheid met degene die is overleden. Assieraden kunnen ook een discrete manier zijn om je rouw te verwerken en je verdriet in het dagelijks leven een plek te geven.

Sommige mensen kiezen voor assieraden om een plek van troost en steun te hebben, terwijl anderen het zien als een eerbetoon aan het leven van hun geliefde. In sommige culturen hebben sieraden die gelinkt zijn aan de dood een sterke spirituele of religieuze betekenis.

De geschiedenis van gedenksieraden

Het concept gedenksieraden is niet nieuw. Eeuwenlang hebben mensen objecten bij zich gedragen om de herinnering aan hun dierbaren levend te houden. In het Victoriaanse tijdperk (1837-1901) bijvoorbeeld, waren vooral in de Engelse samenleving sieraden die rouw symboliseerden zeer populair. Deze sieraden hadden vaak een haarlok van de overledene en waren rijkelijk versierd met symbolen van de dood en het geloof zoals schedels en kruisen. 

De traditie van het dragen van deze sieraden is door de eeuwen heen geëvolueerd. Hoewel de symboliek misschien iets subtieler is geworden, is het idee van een tastbaar aandenken aan een overledene in moderne assieraden springlevend.

Soorten assieraden

Assieraden zijn er in verschillende vormen en stijlen, elk ontworpen met een specifieke betekenis en functionaliteit in gedachten. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten:

1. Ashangers

Ashangers zijn een van de populairste assieraden. Het zijn hangers met een klein compartiment waarin een deel van de as van de overledene wordt bewaard. Deze hangers kunnen eenvoudig en minimalistisch vormgegeven zijn, of juist rijk versierd met edelstenen en gravures. Vaak wordt er gekozen voor ashangers in de vorm van harten, kruisen, vlinders of bloemen.

2. Assieraden in de vorm van een ring

Ringen met een compartiment voor as bieden een subtiel en intiem eerbetoon. Deze zogenaamde asringen zijn ontworpen met een kleine ruimte om de as te bewaren. Meestal kunnen ze ook gepersonaliseerd worden met een gravure of een inscriptie. Het voordeel van een asring is dat deze altijd zichtbaar is en je letterlijk de herinnering van je geliefde om je vinger kunt dragen.

3. As armbanden

Naast kettingen dragen steeds meer mensen armbanden met ruimte voor een beetje as. Er zijn bedelarmbanden, waaraan meerdere bedeltjes of hangertjes kunnen hangen. Ook heb je tegenwoordig armbanden waarin daadwerkelijk een beetje as van je overleden dierbare geplaatst kan worden. Wij hebben een vrij grote collectie as armbanden voor zowel dames als heren.

4. Assieraden met vingerafdrukken

Een moderne variant van assieraden zijn sieraden waarin de vingerafdruk van de overledene is gegraveerd. Dit voegt een extra persoonlijke dimensie toe aan het sieraad. Het patroon van de vingerafdruk is uniek, waardoor je letterlijk een deel van de identiteit van de persoon met je meedraagt. Vingerafdruksieraden voor as zijn een van de persoonlijkste assieraden die er zijn.

5. Assieraden van glas

Bij deze stijl wordt de as van de overledene gemengd met gesmolten glas of hars, waardoor het sieraad een unieke, gepersonaliseerde uitstraling krijgt. Het resultaat is vaak een prachtig gekleurd stuk glas met subtiele deeltjes van de as erin verwerkt, wat een bijzondere herinnering biedt. Wij bieden glazen as bedeltjes en as hangers.

6. Sleutelhangers met as

De sleutelhanger ashangers bieden een veilige manier om de as van je overleden dierbare bij je te dragen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals hartjes, buisjes en pootafdrukken. Dankzij de sleutelhanger kun je de ashanger gemakkelijk meenemen of ophangen, bijvoorbeeld aan de achteruitkijkspiegel van je auto.

7. Oorbellen met as

Hoewel ashangers al een langere tijd populair zijn, zijn as oorbellen een relatief nieuwe mogelijkheid om de as van je dierbare in te bewaren. Oorbellen zijn erg geschikt vanwege hun subtiele karakter, waardoor je de herinnering aan je dierbare op een persoonlijke en discrete manier bij je kunt dragen.

Meest gebruikte materialen voor assieraden

Assieraden worden gemaakt van veel verschillende materialen, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur en het ontwerp. Enkele van de meest gebruikte materialen zijn:

Zilver

Vanwege de tijdloze uitstraling en veelzijdigheid van het materiaal is zilver een van de populairste materialen dat gebruikt wordt voor het maken van assieraden. Het is duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. Zilver past goed bij zowel casual als formele kleding. Zilveren assieraden kunnen worden gegraveerd zodat ze nog persoonlijker zijn.

Goud

Voor degenen die op zoek zijn naar iets exclusievers, zijn gouden assieraden een prachtige keuze. Goud straalt luxe en duurzaamheid uit. Wij hebben assieraden van geelgoud, witgoud en roségoud in ons assortiment. Dit edelmetaal biedt een klassieke en elegante optie voor het bewaren van dierbare herinneringen.

Roestvrij staal

Roestvrij staal of edelstaal is een betaalbare optie die zowel stijlvol als praktisch is. Het is bestand tegen corrosie, waardoor het ideaal is voor dagelijks gebruik. De hoogwaardige assieraden worden gemaakt van het extra stevige edelstaal 316L (chirurgisch staal). Dit materiaal wordt vaak gekozen voor eenvoudiger ontwerpen en biedt een moderne uitstraling. 

Glas en hars

Zoals eerder genoemd, kunnen assieraden ook gemaakt worden van glas. Het glas wordt gesmolten en de as van de overledene wordt hierin subtiel verwerkt. Dit type sieraad is erg uniek, omdat elk sieraad met de hand wordt gemaakt en daardoor nooit precies hetzelfde zal zijn als een ander.

Titanium

Voor degenen die op zoek zijn naar iets duurzaams en eigentijds, is titanium een goede optie. Deze metalen zijn extreem stevig en licht van gewicht. Ze worden vaak gebruikt voor moderne, strakke ontwerpen en zijn bijzonder bestand tegen krassen en slijtage.

De symboliek van assieraden

Assieraden hebben vaak een diepgaande symbolische betekenis voor de drager. Hier zijn enkele van de belangrijkste symbolen en hun betekenis:

Hartvormige assieraden

Het hart is een tijdloos symbool van liefde en het dragen van een hartvormig assieraad staat voor het eeuwige liefhebben van de overledene. Dit type sieraad kan symbool staan voor de onbreekbare band tussen jou en de persoon die je verloren hebt.

Vlinder

Vlinders worden vaak gezien als een symbool van transformatie en wedergeboorte. Het dragen van een assieraad in de vorm van een vlinder kan worden gezien als een herinnering dat, hoewel de fysieke vorm van je geliefde is verdwenen, hun spirituele aanwezigheid blijft voortbestaan.

Engelenvleugels

Engelenvleugels worden vaak geassocieerd met bescherming en het idee dat de overledene nu een beschermende engel is die over je waakt. Deze sieraden brengen troost door het geloof dat de overledene in een betere, vredige plek is.

Levensboom

De levensboom symboliseert groei, kracht en het voortduren van de cyclus van leven en dood. Een assieraad met dit symbool herinnert de drager eraan dat, hoewel het leven eindig is, de herinneringen en invloed van onze geliefden voortleven.

Pootafdrukken

Ashangers met pootafdrukken symboliseren de blijvende band tussen jou en je geliefde huisdier. Ze staan voor loyaliteit, onvoorwaardelijke liefde en de mooie herinneringen die jullie samen hebben gedeeld. Het dragen van een ashanger met een pootafdruk biedt troost en zorgt ervoor dat je huisdier altijd dichtbij je blijft, zelfs na hun overlijden.

Hoe kies ik het juiste assieraad?

Het kiezen van het juiste assieraad is een zeer persoonlijke beslissing en er zijn verschillende factoren die je in overweging kunt nemen:

1. Emotionele betekenis

Kies een sieraad dat voor jou een emotionele betekenis heeft. Dit kan gebaseerd zijn op je band met de overledene, de symboliek van het ontwerp of simpelweg je eigen voorkeur. Het belangrijkste is dat het sieraad voor jou een bron van troost is.

2. Stijl en design

Denk na over de stijl van het sieraad en hoe het in je dagelijks leven past. Als je graag een subtiele herinnering bij je draagt, kun je kiezen voor een ingetogen, minimalistisch ontwerp. Voor degenen die een opvallender eerbetoon willen, zijn er tal van sieraden met gedetailleerde gravures, edelstenen en symbolische ontwerpen.

3. Materiaalkeuze

Het materiaal van het sieraad speelt een grote rol in de duurzaamheid en uitstraling ervan. Bedenk of je een sieraad dagelijks wilt dragen en kies een materiaal dat bestand is tegen slijtage en tegelijkertijd prettig aanvoelt.

Tip: vind hier advies voor het onderhouden van assieraden.

4. Personalisatie

Veel assieraden kunnen worden gepersonaliseerd met gravures of door het toevoegen van extra elementen zoals vingerafdrukken, initialen of een speciale datum. Dit maakt het sieraad nog persoonlijker en betekenisvoller.

Kun je de assieraden zelf eenvoudig vullen?

Ja, alle assieraden kunnen eenvoudig zelf gevuld worden met behulp van een afvulset. Vind je dit ongemakkelijk of niet prettig? Dan kun je dit ook overlaten aan de uitvaartondernemer of het crematorium. Hier vind je informatie over hoe je assieraden kunt vullen.

Tot slot

Assieraden bieden een prachtige manier om de herinnering aan een geliefde levend te houden. Of het nu een subtiele hanger, een mooie ring of een bedelarmband is, deze sieraden hebben de kracht om troost te bieden. Het is een tastbare herinnering aan de persoon die je hebt verloren en een manier om hun aanwezigheid altijd dichtbij te houden. Door te kiezen voor een stijl en materiaal dat bij jou past, kun je je geliefde op een zeer persoonlijke, tastbare en betekenisvolle manier gedenken.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen, opmerkingen of mis je bepaalde informatie? We helpen je graag verder! Neem gerust contact met ons op via het contactformulier en we staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden of je verder te ondersteunen.